Menu

De Dingen De Baas

Home / portfolio / De Dingen De Baas

Dutch Design Week

"Je bevindt je in een nabije toekomst, omgeven door stem-gestuurde apparaten met een geprogrammeerde persoonlijkheid. In De Dingen De Baas gaan ze openhartig het gesprek met je aan, hongerig naar bevestiging en informatie. Maar hoe ver laat jij deze slimme technologie toe in je leven? Deel je je data? Geef je ze controle?"

De Dingen De Baas is een project van studenten van de minor Digital Experience Design op Fontys Hogescholen ICT en is onderdeel van de Dutch Design Week.


Opdracht

Het tot leven laten komen van alledaagse objecten door deze menselijke eigenschappen – zoals een persoonlijkheid en een stem – te geven met behulp van een chatbot.

Doel

Het doel van de kamer en objecten is om men aan het denken te zetten. Wat als objecten een eigen persoonlijkheid krijgen en vervolgens alleen maar met elkaar in discussie gaan? Of wanneer ze weigeren hun functie uit te voeren en de mens als het ware 'wegduwen'? Deze mix van technologie en menselijke eigenschappen zou in de nabije toekomst al gerealiseerd kunnen worden. Wat wij ons afvragen is of dit eigenlijk wel wenselijk is?

Werkwijze

Door een combinatie van de Google Home Mini chatbot en extra soft– en hardware kan aan een object een persoonlijkheid en karakter worden meegegeven. Met behulp van Google's DialogFlow ontstaat er interactie tussen de mens en het object, maar ook tussen de objecten zelf wanneer er geen mens in de buurt is. Toegevoegde hardware zoals licht en geluid zorgen ervoor dat het lijkt alsof de objecten daadwerkelijk menselijke eigenschappen en emoties bevatten.

Karakters

Zowel de spiegel als het toilet hebben binnen deze kamer een persoonlijkheid. De spiegel – genaamd Courtney – is een jonge beauty queen van narcistische aard. Ze vindt zichzelf geweldig en ze is ervan overtuigd dat iedereen die de kamer binnenloopt er is om haar te zien. Ze probeert iedere bezoeker een makeover te geven omdat zij het voorbeeld van schoonheid denkt te zijn. Mocht de gebruiker het hier niet mee zijn dan zal Courtney dit laten merken en in het ergste geval de gebruiker wegsturen.

Het toilet Earl heeft juist een compleet tegenovergesteld karakter. Hij is al wat ouder en kan Courtney niet uitstaan. Het liefst zou hij in een stille kamer zijn leven voortbrengen, maar daar is voor hem helaas geen sprake van. Earl raakt daarom ook snel geïrriteerd wanneer Courtney aan het woord is, wat leidt tot discussies en gemopper.

1
2
3
4